17 jan 2009

Asbest gevonden... wat nu

Asbest is een veelvoorkomend euvel bij de koop en verkoop van woningen. Vaak is een discussie rondom een verborgen gebrek om asbest te doen, omdat asbest in potentie een gevaarlijke stof is.

De bewoners van een woning hebben een meldingsplicht voor de aanwezigheid van asbest. Als ze weten dat er asbest verwerkt is in de woning moet dit in de koopakte worden vermeld, zodat de kopers weten waar ze aan toe zijn. Als dit gebeurt is er geen probleem en kan er in de toekomst geen discussie ontstaan.

Het probleem ontstaat pas als er asbest in een woning wordt aangetroffen terwijl in de koopakte vermeld was dat er geen asbest zou zijn. De discussie die dan vaak ontstaat centreert rondom de vraag: 'hebben de bewoners geweten of er asbest in het huis is verwerkt'?

In het merendeel van de gevallen hebben de verkopers geen kwade wil bij het verkopen van een woning. Helaas zal dit de kopers vaak een zorg zijn, omdat zij worden opgezadeld met een gepeperde rekening voor het asbest verwijderen. Wat te doen?

De beste optie is overleg hebben met je aankoopmakelaar. In de meeste gevallen zal de aankoopmakelaar kunnen inschatten wat de beste volgende stap is als je in de problemen komt met asbest. Vaak zal hij je aanraden om contact op te nemen met jouw rechtsbijstand. Als er twijfel is over het feit of de vorige bewoners hebben geweten dat de asbest aanwezig was is de kans klein dat je hen aansprakelijk zult kunnen stellen. Je zult duidelijk moeten kunnen aantonen dat ze het hebben geweten en vervolgens willens en wetens de aanwezigheid van asbest hebben verzwegen.

Geen opmerkingen: